Pasenje kravic – zelo pomembna razvojna faza - Hajdi

Še 0.0 do brezplačne dostave

Pasenje kravic – zelo pomembna razvojna faza

Vadba na trebuščku je neprecenljiva za dojenčkov motorični in gibalni razvoj. Samo 5 minut na dan lahko močno vpliva na krepitev mišic.

Dojenčki, ki jih starši pogosto položijo na trebuh (v položaj za pasti kravice), glavo pogosto začnejo nadzorovati prej od tistih, ki večino časa ležijo na hrbtu.

Pogost pojav v zgodnjem gibalnem razvoju (od rojstva do treh mesecev) je mišično neskladje ali Ekstenzijski vzorec. Starši pogosto opažajo, da dojenček, ko leži na boku ter ko ga odložijo na trebuh, izteguje glavo nazaj, ne odloži rok na podlago in jih vleče nazaj. Najpogostejši vzrok za to je neustrezno rokovanje in pogosto ležanje dojenčka na hrbtu.

Vse tovrstne »težave« lahko omilite, če z dojenčkom ustrezno rokujete, mu v položaju na boku popravljate zgornjo roko naprej ter ga večkrat na dan, za kratek čas, odložite na trebušček.

Za dojenčke, otroke do enega leta, WHO priporoča najmanj 30 minutno fizično dejavnost na dan, vključno s pasenjem kravic za tiste, ki se še ne premikajo. Gre za izraz, ki pomeni, da dojenček leži na trebuhu, se opira na roki in glave ne naslanja na podlago. Dojenčki tudi ne bi smeli biti v vozičku, stolčkih za hranjenje ali otroških nahrbtnikih več kot uro skupaj in bi morali po priporočilih WHO na dan spati od 12 do 17 ur.

Ko je buden, bo z ležanjem na trebuhu imel priložnost, da se nauči dvigniti glavo, s čimer si krepi mišice na vratu in zgornjem delu hrbta.

Med ležanjem na trebuhu dojenček samodejno obrne glavo na stran, kmalu pa jo skuša tudi dvigniti, najbrž zato, ker ga zanima dogajanje okoli njega.

Kasneje se bo uprl na roke in dvignil celotni zgornji del trupa ter ga tako okrepil. Prav zaradi upiranja na roke in odrivanja od njih, bo krepil mišice trupa in s tem usklajeval mišični tonus spredaj in zadaj. Zaradi krepitve mišic obeh nasprotnih strani telesa ne bo imel težav s kobacanjem, pri katerem naj bi se simultano premikali leva roka in desna noga oziroma obratno.

-30%

Toddlekind - Igralna podloga Kyte Moccha

87,49 €
124,99 €
-30%

Toddlekind - Igralna podloga Berber Moss

87,49 €
124,99 €
-30%

Toddlekind - Igralna podloga Classic Storm

48,99 €
69,99 €
-30%
-30%

Toddlekind - Igralna podloga Kyte Soft Storm

87,49 €
124,99 €
-30%

Toddlekind - Igralna podloga Berber Camel

87,49 €
124,99 €

Kaj če dojenček začne jokati takoj, ko ga obrnete na trebuh?

  1. 1. Navajajte ga na trebušni položaj tako, da se vi namestite v pol sedeč (skoraj ležeč) položaj in si odložite dojenčka na vaše prsi. Ob tem mu popravite roki, da bo tudi tu imel priložnost se upreti na njih. Komolce in podlahti naj ima na vašem prsnem košu. Popravite mu tudi nogi. Spodvijte mu jih pod medenico (hrbet je ob tem izbočen).
  2.  
  3. 2. Ustvarite mu blago klančino in ga odložite na njo z glavo navzgor. Rahel naklon mu bo zaradi prenosa težišča olajšal dvig glave.
  4.  
  5. 3. Prav tako ga lahko sede na tleh z iztegnjenimi nogami položite prek svojih stegen, pri čemer naj bo eno višje (da mu privzdignete sprednji del trupa), rokice pa naj ima oprte na tla, ki ste mu jih približali (škatla, zložena brisača,…).
  6.  
  7. 4. Podložite mu prsni koš z manjšo blazino. Roki naj ima ob tem na podlagi (komolci in podlahti v višini prsnega koša).

Kakšne so lahko posledice, če dojenček ne pase kravic

Če dojenček ne krepi trupa s pasenjem kravic in odrivanjem z rokami od podlage, lahko to slabo vpliva na telesno shemo trupa, kar se kasneje pokaže kot slabše kobacanje, sedenje in hoja. Poleg tega pa imajo težave s sredinsko črto telesa. To je imaginarna črta, ki poteka od glave do stopal in ločuje telo na levo in desno polovico. Če ima otrok težavo s »prečkanjem« te črte, kar pomeni, da roke na primer brez težav sklene na sredini telesa (kot pri ploskanju), težko pa z levo roko seže na desno stran telesa in obratno, se kasneje pogosto izkaže, da ima težave pri branju in pisanju.

Ko se bo dojenček znal sam obrniti na trebuh, bo za raziskovanje svojega telesa vedno izbral ta položaj. Prav na trebuhu se bo naredil razvojni premik.

Vizitka Maya

Mamica malega adrenalinskega navdušenca. Kadar mu ne rešujem življenja, pomagam soustvarjati barvito virtualno okolje.